Suiker, nog altijd actueel (vooral op 1 januari ;-) )

Ik heb onlangs de facebookpagina die bij dit blog hoort weer nieuw leven in geblazen, voor degenen met goede voornemens die er wellicht wat aan kunnen hebben, en heb gisteren ook wat updates onder berichten geplaatst. Het is tenslotte alweer 4 jaar later. En nu ik speel met het idee om naast het blog dat ik nu aan het opzetten ben hier ook weer af en toe wat te plaatsen, kom ik vanmorgen bij een blik op nu.nl meteen dit filmpje tegen over (toegevoegde) suikers. Het is niet voor niets 1 januari!

Dat er veel suiker in kant en klare sausen en maaltijdpakketten zit wisten we al, wat voor mij nieuw was is dat die juist heel vaak in de aanbieding zijn. Het is een beetje jammer dat we het als consumenten niet voor elkaar krijgen het roer om te gooien. Ik ben er namelijk van overtuigd dat steeds meer mensen bewuster met voeding omgaan en bewuster kiezen. Als de vraag verandert, verandert het aanbod ook wel zou je denken, maar ergens gaat dat toch mis.

Googelend op ‘suikerlobby’ kom ik op een artikel met geluidsfragment van Radio EenVandaag. Daarin is te horen dat de voedingsmiddelenindustrie wetenschappers omkoopt om voedingsmiddelen te promoten en jaarlijks ruim 23 miljoen euro stopt in het lobbyen in de Europese Unie. Dat dus.

Door het advies van de overheid in de vorige eeuw om vetten uit voeding te halen omdat die toen als de boosdoener werden gezien, kon de voedingsmiddelenindustrie de verkoopprijs omhoog gooien omdat ze ‘gezond’ op hun producten konden zetten. En dat terwijl daar dus veel meer suiker in zit om er nog een beetje smaak aan te geven. Eigenlijk zouden we terug moeten naar verse, volvette voeding, zegt William Cortvriendt, de auteur van de boekenserie Hoe word ik 100? Ik heb inderdaad al eerder gehoord dat je beter roomboter kunt eten dan margarine. De zogenaamd gezonde margarine is veel bewerkter.

In het geluidsfragment hoor je nog even Manuel Venderbos, over wie ik al eerder hier en hier schreef.

Blogger Mieke van Puur Mieke, een site die ik absoluut uit ga checken, is ook vanuit een supermarkt te horen in het fragment en zegt daar onder andere: ‘Als je het in de winkel niet koop, eet je het ook niet.’ Mijn motto! 🙂 Werkt heel goed. Zorg er ook altijd voor dat je niet met knorrende maag een supermarkt binnenstapt. Dat scheelt stukken!

Trouwens in het filmpje van nu.nl gaven ze nog een briljante tip: gooi wat groenten bij elkaar in een pan en je hebt soep. Echt! 😀 Wisten jullie dat je ook gewoon je eigen tomatensaus kunt maken van tomaten? LOL. Ik moet eerlijk toegeven dat ík dat niet doe, mede omdat ik niet de kok hier in huis ben. Ik maak wél mijn eigen smoothies. Wat maak jíj zelf?

Een gedachte over “Suiker, nog altijd actueel (vooral op 1 januari ;-) )

  1. Twee jaar geleden heb ik het enkele maanden kunnen volhouden om helemaal geen suiker te eten, maar ik ben inmiddels weer helemaal teruggevallen in mijn oude patroon. Nu in het nieuwe jaar ga ik het dus nog maar een keer proberen, want ik weet dat ik me een stuk beter voel op een suikervrij dieet.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie